Meny
i

Arne Benoni

Arne Benoni

Arne Benoni (egentlig Arne Benonisen) (født 24. mai 1951 i Napp i Flakstad) er en norsk countryartist. Benoni vokste opp i en musikkglad familie. Han elsket musikk. I svært unge år yndet han å lytte til både opera og klassisk musikk, og via Ønskekonserten kom Jim Reeves, Don Gibson og Johnny Cash inn i hans liv. Benoni fant ut at countrymusikken var noe for ham. Han begynte å opptre i 1965 sterkt inspirert av sitt idol, Jim Reeves. Benoni kom fra en familie der de fleste var fiskere. Faren

Materialet på Blue Boy var – stort sett – kjente engelske countrysanger, men et par av melodiene hadde Benoni skrevet, med nordnorske tekster. Blue Boy ble utgitt i 1982.

Benonisen gikk i studio med en del gammelt materiale og noen nye låter, blant annet «Feil Mann» som Krogtoft skrev. Den andre LPen fikk tittelen: Looking for love og kom i 1983.

I 1984 ble Benoni invitert til å delta på den årlige countryfestivalen på Wembley i London. Det var nå han tok navnet Arne Benoni.

I 1987 kom Benonis tredje LP med tittelen Lofotsheriffen. Platen hadde tolv spor og ti av disse hadde norske tekster. Benoni hadde laget så å si alt materialet på den tredje platen selv, og produserte den i samarbeid med gitaristen Jan-Ove Hommel.

De to første LP-ene ble produsert i Bodø, den tredje LP-en ble produsert i Bergen, mens hans fjerde album ble produsert i Nashville. Det fjerde albumet markerte at han var i ferd med å bli en internasjonal artist på alvor.

Under innspillingen av Made in Nashville, kom Benoni i kontakt med country-storheter som Leo Jackson og Terry McMillan. Jackson hadde vært Jim Reeves' gitarist, men hadde i likhet med McMillan sluttet «på veien» og livnærte seg som «top session player» i byen. Da det ble spørsmål om å lage et album nummer to i Nashville, ble Jim Pierce, som styrte plateselskapet Round Robin Records, kontaktet for å bli manager og hjelpe til med utgivelse i USA. I samarbeid med Leo Jackson og Jim Pierce produserte Benoni albumet On Easy Street som ble utgitt i 1989. Dette albumet inneholdt kun originale låter og ble en døråpner til det amerikanske markedet.

I tillegg til å lage Made in Nashville og On Easy Street, ble platen Kystcountry produsert i Norge.

1989 ble Benonis gjennombruddsår i internasjonal sammenheng. I oktober ble Benoni invitert til Nashville av organisasjonen IMOF (International Marketplace Of Festivals) for å opptre foran 120 000 mennesker, og motta Distant Accords Award som kan sammenlignes med Emmy Award i USA.

I 1990 ble han invitert til å opptre på Grand Ole Opry i Nashville. Dottie West, for øvrig den første kvinnelige countryartist som fikk Grammy Award, sang duett med Arne på platen As for Me og dette ble hennes siste studioinnspilling før hun omkom i en trafikkulykke på vei til Nashville, den 4. september i 1991.

I perioden 1989–1992 oppnådde flere av Benonis plater fine plasseringer på «Billboards Country HOT100 liste» og han deltok i flere landsdekkende TV-show.[trenger referanse]

I 1992 ble Benoni overtalt av Polygram Norge (mot Jim Pierces ønske) til å gi ut et nytt album med norske tekster. Albumet fikk tittelen På Norske Veier. Albumet ble produsert i Nashville, men tekstene var norske.

I 1994 gikk Benoni tilbake til engelskspråklig materiale og ga ut albumet Here and Now som besto av «tøffere» nye originallåter. Kun produsent og gitarist Leo Jackson fulgte med på dette prosjektet, som også innebar skifte av studio. Kritikkene var jevnt bra, men Benoni fikk endel sinte henvendelser fra folk som mente at han hadde forlatt countrymusikken til fordel for rock.[trenger referanse]

I 1998 realiserte Benoni en gammel drøm om å lage en plate med utelukkende Jim Reeves-låter sammen med noen av de originale musikerne fra Reeves' band, The Blue Boys. Albumet ble kalt Arne Benoni With Jim Reeves’ Blue Boys. Pianisten Bunky Keels fikk slag da innspillingen startet, og til tross for at legene sa at han aldri ville komme seg ut av senga, stilte han i studio noen måneder senere og fullførte jobben! Bunky spilte B3 orgel og saksofon med Reeves, men var en fremragende pianist.

Albumet One Life Stand ble utgitt i 2001. Året etter dette ble Benoni invitert til Danmark via CB & OLE B Booking. Benoni opptrådte på alt fra små nattklubber til store festivaler. Han blir stadig invitert tilbake til Danmark.

I 2003 åpnet Benoni og en businesspartner Studio2000 i Sandefjord. Via dette firmaet hjelpes artister frem i musikkbransjen.

På albumet «I'm comming home» synger Benoni tre duetter med Lynn Anderson. Vennskapet mellom Anderson og Benonis oppsto da de opptrådte på Wembley på slutten av åttitallet. Lynn Anderson og Arne Benoni hadde en turne sammen sommeren 2008 som samlet et stort publikum. I Breim ble det satt publikumsrekord på countryfestivalen.

Diskografi

 • Blue Boy – 1982
 • Looking For Love – 1983
 • Country Music done my way – 1986 (Kassett)
 • Lofotsheriffen – 1987
 • Made In Nashville – My Tribute To Jim Reeves -1988
 • On Easy Street – 1989
 • Kystcountry – 1989 (kassett)
 • As For Me – 1990
 • A Merry Christmas From Arne Benoni – 1990
 • På norske veier – 1992
 • Here And Now – 1994
 • Arne Benoni With Jim Reeves’ Blue Boys – 1998
 • One Life Stand – 2001
 • If I Live To Be A Hundred (18 Favorites) – 2003
 • Country Caravan – 2004
 • Some Old And Some New – 2007
 • I'm Coming Home – 2007

Utgivelser

One Life Stand

Arne BenoniOne Life Stand

Sjanger: CountryBest.nr: GTACD8142Format: CDBestill hos Skvis