Bare Bra-logo Meny
i

«Nepespa»
Artist: Åsmund Åmli Band · Sjanger: Visepop · Utgitt: 24.11-2017 · Best.nr: CAV1701

Nepespa

Dette skal visst i følge han, være noe av det mest fantastiske man kan få servert på denne jord.

Til tross for det, så har hverken han eller noen andre noen gang invitert resten av Åmliband til dette etegildet.. Låtskriveren vår, Stian Øvland, har allikevel tatt Åsmund på ordet, og laget en låt om dette Nepespaet, kanskje med et ørlite håp om at Åsmund sDette skal visst i følge han, være noe av det mest fantastiske man kan få servert på denne jord. nart inviterer oss andre på ei aldri så lita julefeiring..

 

Håper det faller i smak:)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nepespa er en tradisjonell julemiddag fra Setesdal i Aust-Agder. Ordet spa kommer fra det norrøne ordet spað, som betyr tynn suppe. Dette vitner om at retten har røtter tilbake til vikingtiden, om ikke enda eldre.

Etterhvert, trolig før 1900-tallet, ble nepen erstattet med kålrot. I øvre deler av Setesdal kalles kålrot i for nepe, Dermed kan «nepespa» fritt oversettes til «kålrotsuppe».

Nepespaet serveres sammen med røkt kokt lammekjøtt og/eller fersk kokt fjellørret – i tillegg til kokte neper og ferske lefser. Enkelte serverer også kokte poteter til.

Kraften fra tilberedningen av lamme- eller fiskekjøttet benyttes som oftest som basis i spaet, men enkelte bruker kun kraften fra nepene. Kraften iblandes en meljevning (hvetemel og helmelk) for å oppnå den riktige suppekonsistensen.

Nærmest hver eneste gård i Setesdal har sin egen vri på retten, som har blitt foredlet gjennom generasjon på generasjon. Det finnes derfor flere lokale variasjoner og sammensetninger av denne tradisjonsrike middelalderretten.

 

 

Låten blir å finne på de aller fleste Musikk-nedlastingssider fra fredag 24.11.2017